Торта без глутен и мляко "Рожка"

Здравейте! Търсейки варианти за торти се спрях на идея от фитнес инструктoр с торта Сахер, която е без захар и без брашно. Искам да споделя своя опит с тази торта, която смятам да нарека торта "Рожка".

Лека торта без захар с брашно от рожков и крем без варене от сушени плодове.

Продукти:
За блата: 6 яйца, 200 гр. фурми без костилки (престояли във вода поне 3 часа, ако са по-меки може и по-малко) 20-30 стафиди ( престояли във вода около 20-30 минути), 3-4 лъжици брашно от рожков
За крема: 300 грама сушени кайсии (престояли във вода повече от 12 часа), 5-6 фурми, 10-15 стафиди, 2 лъжици рожков

Приготовление:
Блата: Разделям жълтъци от белтъци. Към жълтъците прибавям фурмите и стафидите и с пасатор смилам всичко. След това добавям брашно от рожков. Отделно разбивам с миксер белтъците до бяла и пухкава консистенция - на сняг. Към сместа с жълтъците, бавно добавям разбитите белтъци, при непрекъснато разбъркване. В моя случай тестото се получи не много гъсто - като за кекс. Излях във форма за торти и пекох в предварително загрята фурна на 3-та степен за около час. Бях прочела, че се пече този блат за 15 минути на 160 градуса, но при мен това се проточи...повече. В крайна сметка следях блата и се изпече перфектно. Оставих да изстине добре, преди да го вадя. По време на печенето се наду много, но след изстиването спадна... Не зная дали трябва така да става...
Крема: Продуктите ги смилам с пасатора с малко вода от тази, в която са престояли кайсиите. Добавям рожковия.... По желание, може да не добавяте рожков, но ние харесваме вкуса му.
Извадих блата в сервизната чиния. Покрих го с крема и накрая украсих с още стафиди.
Съдържа: яйца, фурми, сушени кайсии, стафиди, брашно рожков, банани

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...